Suvun alkuhistorian selvittäminen

Suvun alkujuurista voi paljastua yllättävää. Tiesitkö että esimerkiksi Keinäset ovat alkuaan Viljakaisia, Taavitsaiset Hurskaisia, Kaukoset Nissisiä tai Roposet Häkkisiä?

Itäinen ja läntinen Suomi jakaantuvat täysin erilaisiin sukunimialueisiin. Siinä missä itäisellä nimialueella on jo vanhastaan ollut periytyvät nimet, on lännessä talonnimen antama lisänimi vaihtunut talosta toiseen muuttaessa. Sukunimet eivät kuitenkaan ole olleet kiveenhakattuja edes itäisessä Suomessa, sillä nimenvaihdokset ovat paljon käsitettyä yleisempiä.

Mitä sukusi taustalta paljastuukaan? Suvun käsitys on jossain määrin eriluonteista eri puolilla Suomea. Kun itäinen käsitys nojaa melko vahvasti sukunimeen, ei lännessä ole samaa mihin nojautua.

Vakaalla ammattitaidolla ja tarkalla asiantuntemuksella sukujen alkuvaiheet avautuvat. Entistä paremman lopputuloksen saa, kun yhdistetään perinteinen asiakirjalähtöinen sukututkimus DNA-testeihin.

Suvun alkuvaiheiden tutkimuksessa edetään useimmiten kirkonkirjojen, veroluetteloiden aikaan. Tietoja voidaan täydentää muista lähteistä, kuten sotilasrullista ja tuomiokirjoista.